Právě si prohlížíte Káva se dá degustovat jako víno …
foto:Šárka Rusnáková, Český rozhlas

Káva se dá degustovat jako víno …

  • Rubriky příspěvkuNapsali o nás

Káva se dá degustovat jako víno...

Historie medlešické pražírny kávy World Coffee se začala psát zhruba před 15 lety.

Na začátku stála touha po cestování, po objevování dalekých krajin, poznávání tamních kultur, poznávání vůní a chutí dané země, poznávání místních lidí a jejich zvyklostí. Zpočátku šlo o Evropu, později o Severní Afriku, „Černou” Afriku, Ameriku, až po Asii. Později jsme začali na cestách více vyhledávat místní kávu. Zajímat se o její pěstování, přípravu, pražení a místní obřady kávy. Z těchto cest jsme se vraceli plni zážitků, a hlavně se zásobou místní kávy a čaje. Ta však časem vždy došla.

A právě v tomto okamžiku začíná příběh našeho samotného pražení kávy. Samozřejmě jsme o pražení kávy nic nevěděli. Začali jsme vyhledávat odbornou literaturu, se kterou jsme začali pronikat do problematiky pražení kávy. Ukázalo se, že pražení je obrovská věda a alchymie. To nás neodradilo a koupili jsme první malou pražírnu, dodnes ji říkáme Amálka. Objednali jsme 10 kg zelené kávy a náš příběh mohl začít. Stylem pokus-omyl se nám začala pod

rukama rodit naše první káva. Časem jsme pražení zdokonalovali, vytvářeli nové profily, přišly na řadu první směsi a první lahodné Arabiky. S tím vším se samozřejmě nesou nemalé investice, ale pokud chce člověk dělat vynikající kávu, musí investovat do nové technologie.

V roce 2020 jsme otevřeli náš první obchod s kávou v Chrudimi. Kávu dodáváme do mnoha firem po celé republice, do vybraných kaváren a můžete si ji objednat i v našem e-shopu. Největší potěšení nám dělá pochvala od našich zákazníků. Splnili jsme si svůj sen a práce je zároveň i našim koníčkem.

Zároveň cítíme obrovskou zodpovědnost, protože cesta kávy vede od sazeničky po sklizeň farmářů na druhé straně zeměkoule, až po samotné pražení u nás v pražírně. My jsme na konci této dlouhé cesty a na nás je tedy její konečný výsledek.

Pokud pražíte kávu, tak ji musíte pražit hlavně srdcem – je to práce, která se musí dělat naplno. Máme spousty plánů do budoucna a naši zákazníci se mají na co těšit. To je příběh World Coffee pražírny kávy Medlešice.