Worldcoffee

Není na vůni a chuť čerstvě pražené kávy.

Pražírna

Kávu nakupujeme od pěstitelů z dané oblastí a v zeleném stavu ji vozíme k nám do pražírny.
V naši pražírně, pražíme po malých dávkách, protože jedině tak dokážeme zaručit, že k Vám domů se káva dostane vždy hned po upražení. Tím docílíme toho, že káva kterou pijete doma je vždy čerstvá.
Pražení kávy je alchymie, 404není jednoduché upražit kávu tak, aby v sobě snoubila chutě a vůni, která vás naplní při jejím pití.
Záleží vždy na umu pražiče, aby našel ten správný profil pražení pro danou kávu.
Na druhou stranu někdo má rád kávu kyselejší s ovocnými nádechy a někdo hořčí s oříškověčokoládovími tóny.
Každá odrůda, každá sklizeň je jiná a každá oblast pěstování kávy se liší.
Samotný proces pražení, to znamená, jak rychle se káva praží, při jakých teplotách a do jakého stupně, to je
tajemství každého pražiče. Pražení probíhá při teplotách od 160 °C do 260 °C.
Stupnice pražení, kterou používá organizace Specialty Coffee Asociation.
404404
Klasifikací stupňů pražení.

1. Light Cinnamon
2. Cinnamon
3. New England - začíná first crack
4. American, Light City - končí first crack
5. City Plus, Medium
6. Full City
7. Light French, Viennese
8. French - káva se začíná spalovat
9. Italian
10. Spanish


Stupnice jde od lehkých, světlých a kyselých káv po tmavé, olejnaté a hořké.
Káva o hmotnosti 250g, 500g balena do speciálních sáčků s jednostranným ventilkem.
Tento ventilek umožňuje vypouštění CO2, avšak zabraňuje vpouštění vzduchu do sáčku. Při tomto balení se káva považuje za čerstvou, ale to jen do 3 až 4 měsíců.